PELLETS INSTALLATION

BYTA TILL PELLETS PANNA

För att få ut maximal effekt och dra nytta av alla fördelar med den enkla pelletsvärmen, rekommenderas att byta till en modern pelletspanna. De kräver minimalt med service, är driftsäkra och effektiva. Har oljepannan lång livslängd kvar kan det räcka med att byta brännare. Det fungerar på de flesta olje- och kombipannor. Och är under gynnsamma förhållanden det absolut mest ekonomiska uppvärmningsalternativet.

Investeringskostnad: Komplett pelletspanna (inkl. panna, förråd och installation): från cirka 80 000 kronor. Enbart pelletsbrännare: från cirka 20 000 kronor.

DIREKTVERKANDE EL TILL PELLETS

Värms villan med direktverkande el är det bästa och mest ekonomiska alternativet att installera en fristående pelletskamin. Rätt placerad i huset, kan den klara över 80 procent av uppvärmningsbehovet.
Som bonus kan nämnas den inte helt ovidkommande mysfaktor som en pelletskamin har.
Investeringskostnad: Kompletta pelletskaminer finns från cirka 30 000 kronor.

PELLETSKORG

Har du någon form av eldstad i sin bostad, öppen spis, kakelugn, braskamin eller liknande?
Då är det enkelt at prova pelletsvärme genom att skaffa en pelletskorg. Den fylls med pellets och ställs in i den befintliga eldstaden. Pelletskorgen ger en behaglig värme i ungefär två timmar. Bäst effekt gör den i en kakelugn.
Utrustad med ett toppgaller är den även perfekt att ha med på utflykten, att grilla, koka eller steka på.
Ett enkelt och säkert sätt att elda på helt enkelt.

PELLETS HÅLLER HUSET FRISKT

Om huset är byggt för ventilation genom skorstenen vid olje- eller vedeldning, finns risker med att byta till exempelvis fjärr- eller bergvärme, där ingen värme avges i pannrum och skorsten. Utan den naturliga värmen från pannans rökkanal finns risk att kondens och fukt bildas i skorstenen, vilket medför att den kan frysa och vittra sönder. Dessutom finns det risk för fuktskador i biutrymmen på grund av den försämrade ventilationen.

Pelletsvärme bibehåller däremot husets grundläggande funktion. Och räddar murstocken. Ger huset bättre ventilation och motverkar fukt i grund och biutrymmen.

Finns det dessutom tendenser till radon i mark eller byggnadsmaterial, ska man vara uppmärksam på problemen, som kan uppstå vid övergång från olja till värmepump eller fjärrvärme, då den naturliga självdragsventilationen försämras.